bursa elit escort bayan Altıparmak Escort Bayan Eskort Bayan Escort Bursa Bayan Escort Bursa Escort Bursa Escort Bayan Escort Bayan Escort Bursa Eve Gelen Escort Gemlik Escort Görükle Escort İnegöl Escort Karacabey Escort Kumla Escort Masöz Escort Mudanya Escort Nilüfer Escort Osmangazi Escort Otele Gelen Escort Rus Escort Sınırsız Escort Travesti Escort Ukraynalı Bayan Escort Yıldırım Escort
adalar escort adana escort anadolu yakası escort ankara escort antalya escort arnavutköy escort ataşehir escort avcılar escort avrupa yakası escort aydın escort bağcılar escort bahçelievler escort bakırköy escort balıkesir escort başakşehir escort bayrampaşa escort beşiktaş escort beylikdüzü escort beyoğlu escort bodrum escort bursa escort büyükçekmece escort çanakkale escort çatalca escort diyarbakır escort düzce escort edirne escort elazığ escort esenler escort esenyurt escort eyüp escort fatih escort gaziantep escort gaziosmanpaşa escort güngören escort istanbul escort izmir escort kadıköy escort kağıthane escort kartal escort kocaeli escort konya escort küçükçekmece escort kuşadası escort malatya escort maltepe escort marmaris escort mersin escort muğla escort pendik escort rus escort sakarya escort sancaktepe escort sarıyer escort şile escort silivri escort şişli escort sultanbeyli escort tuzla escort ümraniye escort üsküdar escort yalova escort
Bugun...
SON DAKİKA

Siber korsanlar İzmir depreminde sahneye çıktı

Siber korsanlar İzmir depreminin ardından yardımsever vatandaşları hedef almaya başladı.

facebook-paylas
 Tarih: 05-11-2020 12:03:10

Siber korsanlar İzmir depreminde sahneye çıktı

 

Siber korsanlar İzmir depreminde sahneye çıktı

 

Siber korsanlar İzmir depreminin ardından yardımsever vatandaşları hedef almaya başladı.

 

 Özellikle doğal afet gibi olağanüstü süreçlerde pek çok insan, mağdur olanlara yardım etmek için seferber oluyor. Bunun bir örneği de 6,6 büyüklüğündeki depremle sarsılan İzmir’de yaşanıyor. Güncel verilere göre 114 kişinin hayatını kaybettiği, 1035 kişinin yaralandığı deprem sonrasında arama kurtarma çalışmaları devam ederken gönüllü vatandaşlar da çalışmalara destek veriyor, bölgedeki depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılıyor veya maddi yardımda bulunuyor. Ancak siber saldırganlar, insani duygularla yapılan bu faaliyetleri bir vurgun fırsatı olarak görüyor. 

 

İzmir depreminin siber korsanları harekete geçirdiğini söyleyerek vatandaşları uyaran yerli siber güvenlik ürünleri üreticisi Berqnet Firewall Genel Müdürü Hakan Hintoğlu, “Dolandırıcılar, doğal afet sonrası insanlarda oluşan duygusal boşluktan faydalanarak para toplamaya çalışırken siber saldırganlara da kişisel verileri çalmanın yolları açılıyor. Bu noktada dolandırılmanın yanı sıra kişisel verilerinizi çalmak isteyen korsanların hedefi olabilirsiniz.” dedi. 

 

"Gönüllü olmak ister misiniz?” gibi tuzak formlara dikkat 

 

Depremin ardından gündeme gelen dolandırıcılık yöntemlerine değinen Berqnet Firewall Genel Müdürü Hakan Hintoğlu, “Geçtiğimiz günlerde sosyal medya ve telefon uygulamaları üzerinden AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin bazı ürünlere ihtiyacı olduğu belirtilerek iban numarasına bağış yapılması istenen paylaşımlar gündeme gelmiş; dernek, kendi resmi sitesinde yayınlanmadığı sürece bu paylaşımlara itibar edilmemesi konusunda vatandaşları uyarmıştı. Yardımlaşmanın bu denli yoğun olduğu zamanlarda insanları zayıf noktalarından vurmanın peşinde olan siber saldırganların da “İzmir’e Bağış”, “İzmir’e Yardım" gibi çağrılarla yalnızca paranın değil kişisel verilerin de peşinde olduğunu görüyoruz. Bu yüzden resmi sitelerde ve resmi sosyal medya hesaplarında paylaşılmadığı sürece bu tür çağrılara inanmamak ve paylaşılan herhangi bir bağlantıya tıklamamak çok önemli. Çünkü “Akut gönüllüsü olmak ister misiniz?”, “AFAD’a katılın” gibi tuzak formlarla kişisel verileriniz çalınıyor olabilir.” diye uyardı. 

 

“Toplumsal olaylar saldırganlar için her zaman fırsat niteliği taşıyor’’

 

Ülkemizde ve dünyada gelişen toplumsal ve kitlesel olayların siber saldırganlar için her zaman birer fırsat niteliği taşıdığını belirten Hintoğlu: ‘’Bunu koronavirüs sürecinde de görüyoruz. Pandeminin başlamasıyla birlikte koronavirüs içeren alan adları alınarak birçok fidye saldırısı planlanıyor ve koronavirüs temalı alan adları yüzde 50 daha fazla zararlı yazılım riskine sahip. Çünkü böyle hassas dönemlerde siber korsanlar yeni tuzaklar kurmakta asla gecikmiyorlar. Örneğin yine pandemi döneminde kendilerini 'CİMER Duyuru Grubu' olarak adlandıran siber korsanlar, 'gerçek zamanlı koronavirüs haritaları' adı altında zararlı yazılımların yüklü olduğu uygulamaları vatandaşların kimlik ve banka bilgileri gibi kişisel verilerini ele geçirmek için kullanmaya başladı. Deprem gibi doğal afetlerin yaşandığı dönemlerde artan duyarlılığı da fırsat bilen siber saldırganlar, bu gibi dönemlerde faaliyetlerini yoğunlaştırarak farkındalık düzeyi düşük olan kişi ve kurumları tehdit etmeye devam ediyor.’’ diyerek konunun önemini vurguladı.

 

Siber güvenlik hayati önem taşıyor 

 

İnternet ortamında yapılan bilinçsiz davranışlar ve ufak sanılan dikkatsizliklerin, geri dönüşü olmayan maddi ve manevi kayıplara yol açabileceğine dikkat çeken Hakan Hintoğlu, önlem almanın tıpkı doğal afetler gibi siber saldırılardan korunmada da hayati önem taşıdığını ifade etti. Hintoğlu, “İnternet kullanıcıları, çeşitli vaatlere aldanarak tek tıkla bilgisayarlarının şifrelenmesine ve hassas bilgilerinin saldırganlar tarafından ele geçirilmesine izin verebiliyor. Özellikle de duygularla hareket edilen deprem gibi doğal afetlerin meydana geldiği zorlu süreçlerde siber korsanlara gün doğuyor. Dernek üyeliği, gönüllü çalışmalara katılım formları, üyelik aidatı gibi pek çok yolla vatandaşların yalnızca parası değil, kart şifreleri, kimlik bilgileri, parolaları ve hesap bilgileri de çalınıyor. Akabinde başlayan fidye isteme süreci ise yerine konulamayacak kayıplar yaşanmasına neden olabiliyor. Bu kayıpların yaşanmaması için başta bireysel siber güvenlik farkındalığının artırılması gerekiyor. Siber güvenlik önlemlerinin alınmasına imkan veren firewall ve antivirüs gibi çözümlerin kullanılması ise hayati önem taşıyor.” şeklinde konuştu.

 

  Editör: Emir Gülşen
  Kaynak: Hibya

  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
  NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI
YUKARI